Ruoka-alan merkitys Suomelle

Ruoka-ala työllistää 40 000 suomalaista, välillinen vaikutus työllisyyteen suurempi kuin teollisuudessa keskimäärin: Yksi työpaikka elintarvikealalla tuottaa yli kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan.

1800 yritystä, joista valtaosa pk-yrityksiä. Elintarviketeollisuutta on Suomen kaikissa maakunnissa. vuonna 2021 yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 11,8 miljardia euroa ja jalostusarvo 2,9 miljardia euroa.

Innovatiivinen ja moderni toimiala, joka investoi huippuvosinaan miljardilla eurolla. Vuonna 2021 elintarvikkeita vietiin 1,8 miljardilla ja tuotiin 4,8 miljardilla eurolla.

Koko ruokaketju antaa työtä Suomessa 340 000:lle eli joka kahdeksannelle työikäiselle.

Elintarviketeollisuus merkittävä työllistäjä

Elintarviketeollisuuden avainluvut Satakunnassa

  • Liikevaihto 380 milj. euroa
  • Arvonlisäys 170 milj. euroa
  • Investoinnin keskimäärin 20 milj. euroa
  • Työllistää 2 750 alueen henkilöä
  • Palkkasumma 110 milj. euroa

Satakunta on tärkeä osa koko elintarvikeketjua

  • 4% elintarviketeollisuuden liikevaihdosta
  • 6% arvonlisäyksestä tuotetaan Satakunnassa
  • 7% toimialan työpaikoista sijaitseeSatakunnassa
  • 4% toimialan investoinneista

Osaava työvoima on vetovoimatekijä alueelle

Satakunnassa opiskelee ammatillisissa oppilaitoksissa elintarviketeollisuuden tehtäviin noin 100 opiskelijaa. Tämä on 3% koko Suomen vastaavista alan opiskelijoista. Uusi AMK-insinöörikoulutus on tärkeä.

Koulutustarve 2017-2035 (%)

69% ammatillinen koulutus
18% ammattikorkeakoulu
10% yliopisto
3% muu koulutus

Lähde: OPH

Elintarvikealan koulutustarve Suomessa

Elintarvikealalle tarvitaan uutta työvoimaa 6500 henkeä v. 2017-2035.