Ruoka-ala työllistää 40 000 suomalaista, välillinen vaikutus työllisyyteen suurempi kuin teollisuudessa keskimäärin: Yksi työpaikka elintarvikealalla tuottaa yli kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan.
1800 yritystä, joista valtaosa pk-yrityksiä. Elintarviketeollisuutta on Suomen kaikissa maakunnissa. vuonna 2021 yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 11,8 miljardia euroa ja jalostusarvo 2,9 miljardia euroa.
Innovatiivinen ja moderni toimiala, joka investoi huippuvosinaan miljardilla eurolla. Vuonna 2021 elintarvikkeita vietiin 1,8 miljardilla ja tuotiin 4,8 miljardilla eurolla.
Koko ruokaketju antaa työtä Suomessa 340 000:lle eli joka kahdeksannelle työikäiselle.
Elintarviketeollisuuden avainluvut Satakunnassa
Satakunta on tärkeä osa koko elintarvikeketjua
Satakunnassa opiskelee ammatillisissa oppilaitoksissa elintarviketeollisuuden tehtäviin noin 100 opiskelijaa. Tämä on 3% koko Suomen vastaavista alan opiskelijoista. Uusi AMK-insinöörikoulutus on tärkeä.
Koulutustarve 2017-2035 (%)
69% ammatillinen koulutus
18% ammattikorkeakoulu
10% yliopisto
3% muu koulutus
Lähde: OPH
Elintarvikealalle tarvitaan uutta työvoimaa 6500 henkeä v. 2017-2035.